ΜΙΑ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΑ ΔΡΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΕΡΤ

Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2007

H Ελλάδα «μπουσουλάει» προς την ψηφιακή εποχή

H Ελλάδα «μπουσουλάει» προς την ψηφιακή εποχή
Από τον Ιανουάριο ξεκινά πιλοτικά η λειτουργία τριών καναλιών της κρατικής τηλεόρασης

K. ΧΑΛΒΑΤΖΑΚΗΣ
Από τον Ιανουάριο και η Ελλάδα θα κάνει - έστω πιλοτικά - τα πρώτα βήματα προς την ψηφιακή εποχή, στην οποία ήδη έχουν εισέλθει ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες. Οχημα για την πρώτη αυτή φάση θα αποτελέσει η EPT, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών, οι οποίοι διαδραματίζουν καίριο ρόλο στη μετάβαση από την αναλογική στην ψηφιακή εποχή. Το πρώτο βήμα γίνεται με τη λειτουργία τριών καναλιών που θα προσφέρουν δωρεάν υπηρεσίες. Το «Prisma+» που θα απευθύνεται σε άτομα με αναπηρία, το «Σπορ+» με αθλητικά γεγονότα, ειδήσεις και ενημέρωση και το «Σινε+» με ταινίες, ντοκυμαντέρ και άλλο ψυχαγωγικό πρόγραμμα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η διοίκηση της EPT. Πώς θα λειτουργήσει όμως η ψηφιακή τηλεόραση;
H καθοδήγηση της EPT θα είναι προσωρινή, αφού η διοίκηση της ψηφιακής τηλεόρασης θα ανατεθεί σε θυγατρική εταιρεία του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, τη «Συνδρομητική-Ψηφιακή». Το κόστος για την τεχνική υποδομή έφθασε τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ, όμως το ποσό αυτό είναι ένα μέρος των συνολικών δαπανών. Παραδείγματος χάριν, οι ειδήσεις της ψηφιακής τηλεόρασης θα «βγαίνουν στον αέρα» από ένα υπερσύγχρονο στούντιο με τεχνολογία «Virtual» και τεράστιες δυνατότητες εμπλουτισμού της εικόνας. Το κόστος ενδέχεται να φθάσει τις 500.000 ευρώ.
Σύντομα δελτία ειδήσεων θα μεταδίδονται κάθε ώρα, ενώ θα υπάρχουν και 3-4 για άτομα με αναπηρία. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα δελτία θα παρουσιάζουν «νέα πρόσωπα». Εμφαση θα δοθεί και στο αθλητικό ψηφιακό κανάλι, το οποίο θα αξιοποιήσει τις διεθνείς συμβάσεις της EPT και θα μεταδίδει όχι μόνον πολύ γνωστά και δημοφιλή αθλήματα, αλλά και λιγότερο διαδεδομένα στο ευρύ ελληνικό κοινό. Πάντως, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξουν ευχάριστες εκπλήξεις για τους λάτρεις των σπορ, με μεταδόσεις σπουδαίων συναντήσεων, οι οποίες δεν καλύπτονται από τα κανάλια ελεύθερης πρόσβασης.

H επίγεια ψηφιακή στην Ευρώπη
Οι καθυστερήσεις στην ανάπτυξη της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης δεν είναι μόνον ελληνική «ασθένεια». Αρκετές χώρες της Κοινότητας προχώρησαν με διστακτικά βήματα προς τη νέα εποχή. Το χρονικό όριο του 1012 που θέτει η Ευρωπαϊκή Ενωση ως πέρασμα στην ψηφιακή τεχνολογία και την κατάργηση της αναλογικής τηλεόρασης ίσως αποδειχθεί μη επαρκές για ορισμένα κράτη. Υπάρχουν όμως και οι πρωτοπόροι που ευελπιστούν ότι θα τα καταφέρουν σε συντομότερο χρονικό διάστημα.
H Σουηδία είναι η χώρα που συναγωνίστηκε επαξίως την πρωτοπόρο Βρετανία. Ξεκίνησε στα τέλη του 1999 και μέσα σε έναν χρόνο οι πολίτες είχαν στη διάθεσή τους ένα επαρκές πλέγμα ψηφιακών τηλεοπτικών υπηρεσιών χωρίς συνδρομή, αλλά και κάποιες με χρέωση. Στόχος των σουηδών είναι η πλήρης επικράτηση της ψηφιακής τεχνολογίας το 2008, με παράλληλη κατάργηση του αναλογικού σήματος.
Μπορεί Βρετανοί και Σουηδοί να «έτρεξαν κατοστάρι», όμως η πρώτη περιοχή στον κόσμο που κατάργησε πλήρως το αναλογικό τηλεοπτικό σήμα είναι η πρωτεύουσα της Γερμανίας, το Βερολίνο. Το «άλμα» έγινε τον Αύγουστο του 2003, έπειτα από προετοιμασία ενός έτους. Πάντως, οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η Γερμανία δεν θα είναι έτοιμη να καταργήσει στο σύνολο της χώρας την αναλογική τεχνολογία πριν από το 2010.
Από τον Μάιο του 2000 έκανε το «ντεμπούτο» της η ψηφιακή τηλεόραση και στην Ισπανία, όμως τα αποφασιστικά βήματα άργησαν. Χρειάστηκε μια πενταετία για την ουσιαστική ανάπτυξη του τομέα αυτού. Στην ιβηρική χώρα η δημόσια τηλεόραση (με 5 ψηφιακά κανάλια) έχει ως «συνοδοιπόρους» πέντε ιδιωτικά κανάλια. Οι Ισπανοί εκτιμούν ότι το μεγάλο στοίχημα της κατάργησης του αναλογικού σήματος και της πλήρους επικράτησης του ψηφιακού θα κερδηθεί το 2010.
Το 2001 άρχισε το «ψηφιακό ταξίδι» για τη Φινλανδία. Στα 16 ψηφιακά κανάλια της έχει πρόσβαση πάνω από το 35% του πληθυσμού. H λήψη είναι ελεύθερη, δηλαδή χωρίς χρέωση για τις περισσότερες υπηρεσίες, υπάρχουν όμως και οι συνδρομητικές. Ως τις αρχές του 2008 εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί το άλμα προς την ψηφιακή εποχή και η αναλογική τηλεόραση θα είναι παρελθόν.
Μόλις τον περασμένο Μάρτιο η Γαλλία εισήλθε δυναμικά στο παιχνίδι, με την υιοθέτηση μεικτού συστήματος πρόσβασης: δωρεάν υπηρεσίες σε ορισμένα κανάλια και με χρέωση σε άλλα. Οριο για την κατάργηση της αναλογικής τηλεόρασης έχει προσδιορισθεί το 2010.
Και η Ιταλία είχε σχετική καθυστέρηση, ως μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα. H ιδιαιτερότητα του ιταλικού πειράματος έγκειται στο γεγονός ότι την κούρσα άνοιξε η Mediaset, τα τέλη του 2004, και ακολούθησαν με μικρή χρονική διαφορά η κρατική RAI και άλλοι δύο ιδιωτικοί φορείς από τον Ιανουάριο του 2004. Υπηρεσίες ελεύθερης πρόσβασης προσφέρουν τώρα 25 ψηφιακά κανάλια. Οι καταναλωτές μπορούν να επιλέξουν μεταξύ καναλιών με ελεύθερη πρόσβαση ή με χρέωση και να κάνουν χρήση διαδραστικών υπηρεσιών.
Πρωτοπόρο το BBC
Το BBC πρωτοστάτησε για άλλη μια φορά εκπέμποντας πιλοτικό πρόγραμμα το 1998. Σήμερα, ο βρετανικός κολοσσός διαθέτει μια μη συνδρομητική ψηφιακή πλατφόρμα με περίπου 30 τηλεοπτικά κανάλια, δεκάδες ραδιοσταθμούς και κάποιες διαδραστικές υπηρεσίες. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το ποσοστό των νοικοκυριών που έχει πρόσβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση πλησιάζει σήμερα το 80%. Οι επιτελείς του BBC εκτιμούν ότι θα είναι συνεπείς με το «ραντεβού» του 2012, όταν η αναλογική τεχνολογία θα πρέπει να μπει στο «ντουλάπι» της Ιστορίας και η επικράτηση της ψηφιακής εποχής θα είναι ολοκληρωτική.

Το ΒΗΜΑ, 31/12/2005 , Σελ.: A42Κωδικός άρθρου: B14653A421ID: 274384

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ"