ΜΙΑ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΑ ΔΡΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΕΡΤ

Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2007

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΣΠΕΡΤ ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
20/02/2006

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Το συνέδριο της ΠΟΣΠΕΡΤ ολοκληρώθηκε με επιτυχία και το νέο Δ.Σ. είναι γεγονός.
Η σύνθεση της Oμοσπονδίας έχει αλλάξει, καθώς αποτελείται από εκπροσώπους εργαζομένων στην ΕΡΤ με σύμβαση αορίστου χρόνου, από εκπροσώπους συμβασιούχων της ΕΡΤ καθώς και εκπροσώπους των εργαζομένων στα ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα.
Γεγονός είναι, επίσης, ότι το νέο Δ.Σ. έχει μπροστά του ένα δύσκολο και ζωτικής σημασίας έργο:
· αποτελεσματική λειτουργία της ΕΡΤ με παράλληλη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της
· προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.
Οι στόχοι αυτοί γίνονται δυσκολότεροι λόγω της σύνθεσης της νέας Ομοσπονδίας αλλά και λόγω των γενικότερων συνθηκών που επικρατούν στην ελληνική πραγματικότητα.
Ο κόσμος της εργασίας στην χώρα μας δέχεται αυτή την περίοδο μία γενικευμένη επίθεση, πρωτοφανή και οργανωμένη από το εγχώριο κεφάλαιο, με αρωγό την κυβέρνηση, και στόχο την κατάργηση κάθε εργασιακού δικαιώματος, την όξυνση ενός κλίματος ανασφάλειας, αβεβαιότητας και φόβου για το αύριο, που θα καθηλώσει τους εργαζόμενους.
Η δικαιολογία της προώθησης αυτής της πολιτικής είναι «το βιώσιμο και η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων» και εμείς απαντάμε:
Οι τράπεζες και οι μεγάλες επιχειρήσεις πραγματοποιούν αστρονομικά κέρδη με την όλο και μεγαλύτερη συμπίεση των μισθών, με την ολοένα και μεγαλύτερη αύξηση του αριθμού των ανέργων. Πόσο ακόμα θα ανοίξουν την ψαλίδα;
Το κέρδος είναι θεμιτό τα υπερκέρδη όμως όχι, ιδίως όταν εν ονόματι τους καταστρατηγούνται θεμελιώδεις αρχές, όπως ο δημόσιος χαρακτήρας εταιρειών σαν την ΕΡΤ, που καλείται να φέρει σε πέρας ένα πολλαπλό έργο προς όφελος του ελληνικού λαού.
Υπενθυμίζουμε, για όσους το ξεχνούν, ότι η Δημόσια Τηλεόραση χρηματοδοτείται από τον ελληνικό λαό και δεν επιτρέπεται να αποτελεί πεδίο προπαγάνδας μιας ομάδας, που εξυπηρετεί τα σχέδια μια ελίτ εξουσίας.
Η νέα διοίκηση της ΕΡΤ, αρχικά εμφάνισε ένα πρόσωπο διαφορετικό απ’ αυτό που μας είχαν συνηθίσει μέχρι σήμερα οι προηγούμενες, καθώς κατέθεσε μια συνολική πρόταση ανάπτυξης, που αφορά σχεδόν όλες τις δραστηριότητες της εταιρείας. Δυστυχώς όμως, φαίνεται ότι πρόκειται για Δούρειο Ίππο, αφού με έντεχνο τρόπο προσπαθεί, με όχημα πια την νέα ψηφιακή ΕΡΤ να αλλοιώσει την φυσιογνωμία της εταιρείας σε όλα τα επίπεδα.
Η αύξηση του ανταποδοτικού τέλους ταυτίστηκε με την δημιουργία της ψηφιακής ΕΡΤ αλλά η διοίκηση της εταιρείας αποφάσισε να κάνει το άλμα στο μέλλον αδιαφορώντας για τα πραγματικά προβλήματα της εταιρείας και των εργαζομένων, που είναι πολλά και δεν μπορούν να περιμένουν άλλο για λύσεις. Προσπαθεί, με τη δημιουργία θυγατρικής εταιρείας που θα αναλάβει το έργο των τριών νέων ψηφιακών καναλιών να τα αποκόψει από την υπόλοιπη ΕΡΤ.
Εμείς όμως, έχουμε καταστήσει σαφές, ότι δεν θα δεχθούμε ποτέ κάτι τέτοιο
Γιατί, σε καμία περίπτωση η ψηφιακή τηλεόραση και η ΕΡΤ δεν αποτελούν ξεχωριστές δραστηριότητες.
Γιατί, η διοίκηση της ΕΡΤ, καταργώντας κάθε προοπτική διαφάνειας και σωστής διαχείρισης του δημοσίου χρήματος, στήνει το μέλλον της ΕΡΤ με ερασιτεχνικό τρόπο και με στόχο να ικανοποιήσει όχι τις ανάγκες ανάπτυξης της αλλά τις πελατειακές σχέσεις της αγοράς.
Θέλει να ικανοποιήσει την αγορά, που είναι και ο βασικότερος μοχλός μέσω των προμηθειών εξοπλισμού και προγράμματος, και θέλει να ικανοποιήσει τις ανάγκες της κομματικής εξουσίας, αφού έχει στηθεί μηχανισμός προσλήψεων, στα πλαίσια του οποίου δεν χρειάζεται οι νέοι υπάλληλοι να καλύπτουν στο ελάχιστο τις απαιτήσεις της νέας ψηφιακής ΕΡΤ, αρκεί να είναι κομματικοί φίλοι.
Στην ουσία, αυτές οι διαδικασίες προοιωνίζουν και το καθεστώς λειτουργίας της θυγατρικής εταιρείας, μελλοντικά.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Το έργο της νέας ομοσπονδίας είναι πολύπλοκο, σύνθετο και απαιτεί ευρύτερη συναίνεση και στήριξη εξ αιτίας του γενικότερου κοινωνικού, πολιτικού, οικονομικού περιβάλλοντος. Απαιτεί κάτι παραπάνω από την αριθμητική υπεροχή μιας ομάδας εργαζομένων.
Συνάδελφοι γρηγορείτε. Τα χρόνια της αθωότητας και της αδράνειας τελείωσαν.
Οι επιλογές που έχουμε για να ανατρέψουμε αυτό το σχέδιο δεν είναι πολλές. Μήπως η φράση «αυτή η πολιτική είναι μονόδρομος» δεν ακούγεται συνεχώς;
Πρέπει όμως να προσπαθήσουμε. Ο αγώνας θα είναι μακρύς και δύσκολος. Θα υπάρχουν και απώλειες και αυτό το γνωρίζουμε. Όμως στο τέλος θα πείσουμε ότι η
ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ.
Είμαστε αντίθετοι σε κάθε ανατροπή εργασιακών σχέσεων στην ΕΡΤ.
Είμαστε αντίθετοι στις αδιαφανείς διαδικασίες προσλήψεων έξω από τον ΓΚΠ που είναι κανόνας για μας.
Είμαστε αντίθετοι σε μια ΕΡΤ κομμένη σε φιλέτα έτοιμα για μελλοντική πώληση, γιατί είναι ανεπίτρεπτο να χρηματοδοτεί ο ελληνικός λαός σήμερα την ΕΡΤ, που πρόκειται να πωληθεί αύριο.
Καλούμε τη διοίκηση να αναλογιστεί τις ιστορικές ευθύνες που αναλαμβάνει με τις επιλογές της και την προειδοποιούμε ότι θα αντισταθούμε σθεναρά και με κάθε μέσο για την ανατροπή στην πράξη αυτών των σχεδίων.

Για την ΠΟΣΠΕΡΤ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Σήφης Κακαβούλης

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Νίκος Κοντός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ"