ΜΙΑ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΑ ΔΡΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΕΡΤ

Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2007

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΟΣΠΕΡΤ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ & ΔΙΕΥΘΥΝΟΝΤΑ

Αγία Παρασκευή, 19/07/2006
Αρ. Πρωτ. : 17
ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Προς : Πρόεδρο & Διευθύνοντα Σύμβουλο ΕΡΤ-Α.Ε.
-κ. Χρήστο Παναγόπουλο

Κύριε Πρόεδρε,
Προϋπόθεση για μια υγιή ανάπτυξη και σωστή λειτουργία της ΕΡΤ είναι η πλήρης ανατροπή της σημερινής στρατηγικής που αφορά στην παραγωγή προγραμμάτων, στην επένδυση σε τεχνολογικό εξοπλισμό, καθώς και στην διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού.
Και ενώ η αύξηση του ανταποδοτικού τέλους κατά 30% και η ενίσχυση της εταιρείας από το πρόγραμμα των δημοσίων επενδύσεων κατά 18 εκ. ευρώ δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μια υγιή ανάπτυξη της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, δυστυχώς διαψευστήκαμε, επειδή η διοίκηση της ΕΡΤ θέτει υπό αμφισβήτηση κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια προβάλλοντας δικαιολογίες οργανωτικής διάρθρωσης και υψηλού εργατικού κόστους.
Η ΠΟΣΠΕΡΤ έχει καταθέσει συνολικά τις προτάσεις της για την στρατηγική της ΕΡΤ και έχει εντοπίσει τα κυρίαρχα προβλήματα που οδηγούν τα οικονομικά της εταιρείας σε μόνιμο εκτροχιασμό, αλλά και την παραγωγή προγράμματος σε μόνιμη εκτροπή.
Παρά την ύπαρξη στρατηγικού και επιχειρησιακού σχεδίου και προϋπολογισμού για τις δράσεις που την συνοδεύουν δεν υπάρχει καμιά τεχνική οικονομική μελέτη, αλλά και μελέτη για τις ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό.
Η διοίκηση της εταιρείας χωρίς να έχει διδαχθεί τίποτα από το παρελθόν και τις συνέπειες που έχει στην ανάπτυξη της δημόσια ραδιοτηλεόρασης, εξακολουθεί να προβαίνει σε αναθέσεις ψευδεπίγραφων συμβάσεων έργου που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες που μόνο πρόσκαιρα λύνουν το πρόβλημα, ενισχύοντας το καθεστώς αδιαφάνειας, αναξιοκρατίας και οικονομικής αιμορραγίας της ΕΡΤ με αποτέλεσμα ούτε οι πάγιες ανάγκες να εξυπηρετούνται, αλλά ούτε και να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα της εταιρείας.
Τα αποτελέσματα του ανορθολογικού τρόπου οργάνωσης και διοίκησης αποτυπώνονται στους μόνιμα προβληματικούς απολογισμούς.
Είναι γνωστό στην διοίκηση ότι η συσσώρευση τεράστιου αριθμού ημερών ανάπαυσης (REPOS) και υπέρογκου ποσού για εργατικό κόστος οφείλεται σ’ αυτήν την πολιτική (συνεχείς παραγωγές χωρίς προϋποθέσεις και προαπαιτούμενα).
Η διαιώνιση αυτής της παράλογης πρακτικής μας υποχρεώνει να αναθεωρήσουμε την στάση μας και να απαιτήσουμε την αποπληρωμή των REPOS, ώστε να αρχίσουν οι υπολογισμοί από μηδενική βάση.
Οι δράσεις, ο προγραμματισμός και η ανάπτυξη της ΕΡΤ γίνονται χωρίς μελέτες, χωρίς να υπολογίζονται οι τεχνικοί, οικονομικοί πόροι και το ανθρώπινο δυναμικό με αποτέλεσμα να υπάρχει διασπάθιση πόρων και εργασιακή αβεβαιότητα στο προσωπικό, το οποίο τελικά καλείται να καλύψει τα προβλήματα που δημιουργούνται.
Αξιοσημείωτο είναι να αναφέρουμε ότι στον τεχνολογικό τομέα η δημιουργία της υποδομής για την νέα ψηφιακή πλατφόρμα στήθηκε κυριολεκτικά στο πόδι χωρίς καμία τεκμηρίωση με τα γνωστά αποτελέσματα. Η ανυπαρξία αναφοράς στην θυγατρική εταιρεία στο στρατηγικό και επιχειρησιακό σχέδιο που έχει εγκριθεί αποτελεί πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα επιβεβαίωσης των όσων πιο πάνω αναφέρουμε.

Κύριε Πρόεδρε,
Εάν όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν συνειδητή επιλογή, αλλά αναποτελεσματική άσκηση διοίκησης θεωρούμε ότι πρέπει άμεσα να γίνει αλλαγή πλεύσης προκειμένου η ΕΡΤ να μην ξαναγυρίσει πίσω σε ένα προβληματικό παρελθόν που είχε οδυνηρές συνέπειες για όλους μας.
Τέλος θέλουμε να σας εκφράσουμε για άλλη μια φορά την πλήρη αντίθεσή μας για κάθε σκέψη ανάθεσης σε outsourcing παραγωγικών τομέων της εταιρείας αφού πέραν των άλλων θα αποτελεί έμπρακτη απόδειξη αποτυχίας της διοίκησης για την αξιοποίηση των 3.500 τακτικών υπαλλήλων που απασχολεί.
Επειδή θέλουμε να πιστεύουμε ότι υπάρχουν καλές προθέσεις, σας καλούμε να εργαστούμε από κοινού για την σωστή και με τεχνικοοικονομικούς όρους παραγωγή, μετάδοση και εκπομπή του ραδιοτηλεοπτικού προγράμματος, καθώς και για την αναπτυξιακή προοπτική της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.



Για την ΠΟΣΠΕΡΤ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Σήφης Κακαβούλης

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Νίκος Κοντός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ"