ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι έχουμε χάσει πολλά από τα κεκτημένα που παλιότερα είχαμε και τα θεωρούσαμε αυτονόητα.
Για να κατακτήσουμε ξανά το αυτονόητο,ας ξεκινήσουμε την καταγραφή :
- ΩΡΑΡΙΑ Βρίσκεται σε εξέλιξη μια μεθοδευμένη και συστηματική ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Τελευταίο παράδειγμα η επιβολή 6 ωραρίων σε ένα μεγάλο τμήμα του προσωπικού, η οποία ακυρώνει ουσιαστικά το δικαίωμα διαχείρισης και οργάνωσης της προσωπικής ζωής.
- ΡΕΠΟ Υπάρχει συμφωνία για την παράνομη και συχνά εκβιαστική χορήγηση των συσσωρευμένων ρεπό;
Τα παραπάνω δεν δημιουργούν έμμεση μείωση των αποδοχών των εργαζόμενων;
- ΟΡΓΑΝΟΓΡΑΜΜΑ Τι συμβαίνει με το καινούργιο οργανόγραμμα ; Ακόμα ετοιμάζεται και ποτέ δεν ολοκληρώνεται. Μήπως είναι παρά πολλές οι υποσχέσεις για «τακτοποιήσεις» και δεν χωράνε;
- ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ Συνεχίζεται η αναπαραγωγή νέων γενιών συμβασιούχων με το ίδιο αδιάφανο και απαράδεκτο καθεστώς που οδηγεί σε νέα κατάσταση ομηρίας. Ποιους εξυπηρετεί; Ποιοι το εκμεταλλεύονται; Για την ένταξη των «συμβασιούχων» τα κριτήρια ήταν ίδια για όλους; Υπήρξε διαχωρισμός «αμνών» και «εριφίων» και προσωπικές ρεβάνς; Ποιοι «συνδικαλιστές» προτρέπουν πρώην συμβασιούχους και νυν ανέργους, να μην προσφεύγουν στα δικαστήρια γιατί «ενοχλείται και δυσφορεί η Διοίκηση» με αντάλλαγμα μια πιθανή συνεργασία στο μέλλον; Οι πάτρωνές τους τι λένε;
- ΠΑΡΑΓΩΓΗ Κάποιοι πιστεύουν ότι στόχος της Εσωτερικής Παραγωγής είναι μόνο η ποσότητα, ενώ η «ποιότητα» και η τηλεθέαση επιτυγχάνεται με ακριβοπληρωμένες Εξωτερικές Παραγωγές. Η αξιοπιστία όμως; Είναι αναγκαίο να οργανωθεί αποτελεσματικά η Εσωτερική Παραγωγή, με σκοπό την ποιότητα και την αξιοποίηση, ανθρώπων και μέσων της ΕΡΤ. Πολύ συχνά χρησιμοποιούνται ενοικιαζόμενα μέσα παραγωγής (φορητά, μοντάζ και OB VAN), αντί να χρησιμοποιούνται μέσα και εργαζόμενοι της ΕΡΤ. Είναι καλύτερα ποιοτικά; Έχουν αρτιότερο προσωπικό; Είναι πιο οικονομικά; Υπάρχουν άλλοι λόγοι…;
- ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ Οι αλλαγές που έχουν γίνει, άμβλυναν μερικές από τις αδυναμίες του. Όμως οι φωτογραφικές διατάξεις, η προσωπική διαφορά, (θετική ή αρνητική), ο τρόπος αναγνώριση της προϋπηρεσίας, οι εντάξεις στα Μισθολογικά Κλιμάκια, συντηρούν και συχνά αυξάνουν τις ανισότητες.
Γι αυτό οι περισσότεροι εργαζόμενοι αναζητούν τη δικαίωσή τους στα δικαστήρια.
Η δημιουργία νέου δίκαιου μισθολογίου είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ.
Όσοι αναπαράγουν ψευτοδιλήμματα και αιωρούμενες απειλές, επαναφέροντας παλιές συνδικαλιστικές πρακτικές πρέπει να απομονωθούν.
Οι νέοι συνάδελφοι πληρώνονται ακόμη «έναντι». Γιατί;
Μήπως κρύβονται δυσάρεστες εκπλήξεις;
Ποιοι παίζουν με την προϋπηρεσία; Τι προβλέπει ο νόμος 3320/2005;
- ΓΚΠ Τροποποιήθηκε με αφορμή την ένταξη των πρώην συμβασιούχων πιεστικά, την τελευταία στιγμή, συχνά χωρίς διάλογο και συμμετοχή των εργαζομένων. Δημιουργήθηκαν νέες ειδικότητες και υιοθετήθηκαν καινούργια τυπικά προσόντα για το προσωπικό.
Ο τρόπος ένταξης έγινε με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον της ΕΡΤ και ΟΛΟΥ του προσωπικού της;
Στις διατάξεις του νέου ΓΚΠ φωτογραφίζονται «κακοί» λύκοι, λυκόπουλα, τσακάλια, και «πηδηκτούλικα» λαγουδάκια.
Η τροποποίηση ανοίγει παράθυρα για νέες δικαστικές διαμάχες;
- ΘΕΣΜΙΚΑ Η έλλειψη ισχυρών και αξιόπιστων θεσμικών κανόνων μαστίζει τη λειτουργία της ΕΡΤ εδώ και πολλά χρόνια.
Απλές υπηρεσιακές μεταβολές (μεταθέσεις, αλλαγές ειδικότητας), γίνονται με διεργασίες που θυμίζουν άλλες εποχές.
Υπάρχει ασάφεια σε σημαντικά θέματα με αρνητικές συνέπειες για το προσωπικό.
Πότε θα ξεκαθαρίσει το καθεστώς εσωτερικών – εξωτερικών δημοσιογράφων;
Θέματα όπως είναι το Καθηκοντολόγιο, η Αξιολόγηση του προσωπικού, η Επιλογή των στελεχών, η Εκπαίδευση, η Ασφάλεια και η Υγιεινή στους χώρους δουλειάς, συζητούνται σε κάθε ΣΣΕ, αλλά αξιόπιστες λύσεις δεν εμφανίζονται.
Μήπως από ΘΕΣΜΙΚΑ έχουν γίνει ΕΘΙΜΟΤΥΠΙΚΑ;
Η υλοποίηση ενός οργανογράμματος με στόχο την εύρυθμη λειτουργία της ΕΡΤ και όχι την εξυπηρέτηση των ημέτερων, είναι απαραίτητη και δεν παίρνει αναβολές.
Για να έχουμε αξιόπιστο μέλλον πρέπει να διεκδικήσουμε ξανά το αυτονόητο.
Για την δική σας “ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ” υπάρχει ο http://www.telemaxos.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου